Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Drożdże utrzyj z cukrem.
Masło, żółtka, jajko, śmietanę i spirytus połącz z mąką, dodaj utarte i podrośnięte drożdże, zagnieć ciasto jak na pierogi.
Pokrój na paski szerokości ok. 3 cm i długości 10-12 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie nożem, przez które przełóż jeden koniec faworka.
Przykryj ściereczką i pozostaw na około 40 minut.
W garnku rozgrzej ok. 500 g smalcu lub oleju. Sprawdź, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego kawałek ciasta. Jeżeli szybko wypłynie na powierzchnię, to znaczy, że jest wystarczająco rozgrzany.
Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz partiami, nie za dużo na raz, i w trakcie smażenia obracaj je na drugą stronę.
Rumiane z obu stron wyjmuj na kratkę lub bibułę, a gdy obciekną z tłuszczu, posyp cukrem pudrem i Cukrem wanilinowym WINIARY.